dijous, 30 de gener del 2014

Carxofes del Prat de la Laia , les millors!

Carxofes del Prat acabades de collir. Diferents maneres de cuinar-les.
                           





Les carxofes és millor pelar-les amb uns guants de silicona si no voleu que uns quedin les mans ben negres. Les carxofes més bones són les més fermes, amb les fulles ben apretades, sense taques i que pesin. Les de la foto són les dels horts de la Laia. Aprofito per dir que el millor secret d’una bona cuina és tenir uns bons productes. No he menjat mai unes carxofes tan bones com aquestes! boníssimes!

Què s’aprofita de la carxofa? Primer es pela bé la tija que també és molt bona. Després amb un ganivet que talli bé es pelen les fulles començant per la part més ample com si fos una taronja. Finalment es tallen les puntes de manera que només ens quedin els cors. I es posen a dins d’un bol que tindrem preparat amb aigua i unes fulles de julivert, molt millor que llimona, perquè no es tornin negres. A diferència de la llimona, el julivert no li dóna cap gust a la carxofa i això és el que volem, només gust de carxofa.

Com es conserven? Es bullen les carxofes amb aigua, sal i julivert durant un parell de minuts i es posen a escorrer a sobre d’un drap de cuina cap per avall. Un cop escorregudes es guarden en bosses de plàstic al congelador. També es poden guardar en pots de vidre amb l’aigua de bullir-les com si fossin melmelades.
SALTEJADES, LES MILLORS!
Es pelen i es tallen els cors a a quarts i es pasen per la paella amb una mica d’oli fins que agafin una mica de color. Es posa sal, si és sal Maldon millor,  i ja es poden servir. També són molt bones amb trossets de pernil ibèric saltejat i escampat per sobre. Ah, els ous aquests de la fotografia també són ous del Prat.
AL FORN O A LA BRASSA
Si tens la sort de tenir una bona llar de foc (eh, Noemí!) millor, peró sinó també es poden ficar al forn a 180º durant uns 20 ó 30 minuts. Es tallen les tiges i amb el puny tancat se’ls hi dona uns cops a la base contra el marbre de manera que les fulles del centre de la carxofa queden ben obertes. Es posa sal, pebre i oli i al forn fins que siguin ben tendres. 
BULLIDES I AMB CREMA
Un cop bullits els cors de les carxofes com hem explicat, es trituren amb el pimer i després es passen pel passapurés ben fi. Es serveix amb unes tires de pernil ibèric saltejat i unes chips de carxofes que es fan fregint els cors de carxofes tallats a làmines super primes amb una mandolina. Està boníssim!
RECOMANO que us mireu el video del programa del Club de TV3http://www.tv3.cat/videos/204019http://www.tv3.cat/videos/204019
que surt el Nando Juvany explicant tot això molt millor. 

xips de carxofa
Crema de carxofa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada