dijous, 23 de gener del 2014

Bunyols

De  fet,  encara  que  per  sort  o per  desgràcia,   a  mi m’agrada  tot,  pel  que fa  al menjar,  sempre  hi ha  coses  que m’agraden  especialment,  entre  elles us podria dir  la  crêpe  amb  formatge,  ou i pernil  dolç que  ja vaig  penjar  l’altre  dia en el sopar  de crêpes,  una  recepta  tan  coneguda  com l’arròs  amb tomàquet  i ou,  i    potser  per sobre  de tot això  m’agraden  el bunyols.
He  fet  moltes proves  amb  receptes  de bunyols  i  he tingut  especialment  èxit  amb  uns  bunyols  de  poma  molt  molt  senzills:  ou,  llet,  sucre  i farina  i  trossets  de poma  crua  que  s’estova  en fregir-los.  Però  aquesta  recepta   la  faig  a ull  i   això no és  gaire  presentable,  per  això  us  en proposaré  dues,  que  són més  precises i  surten  molt  bé.
Bunyols  1  (Dificultat  baixa)                      
  •  3 ous
  • 2 tassetes  de  sucre
  • 1 tasseta d’aigua
  • 1 tasseta  d’oli d’oliva
  • 1/2  tasseta d’anís  o  1  si us  agrada
  • 1 sobre de llevat
  • 1 culleradeta  de bicarbonat
  • mitja llimona
  • farina
  • sucre
  • oli
Preparació:
  1. Es  munten le  clares  a punt de neu,  s’hi afegeixen  les  dues tassetes  de sucre i els rovells  dels ous.  Després  la pell ratllada  de  la llimona  i la tasseta d’aigua.  S’afegeix  l’anís i l’oli  i finalment el llevat  i el litines.
  2. Aleshores  s’hi ha d’anar  afegint  farina  de mica  en mica,   remenant  poc poc,  fins  que tingui  la  consistència  adequada,  de  líquid  espès  que  encara  es pugui  agafar  a cullerades.
  3. Es  fregeix  en oli ben calent  i   s’ensucren.
  4. I  sempre tenim  l’opció  de posar-hi  també trossets  de poma  crua,  un  a cada  cullerada…  o sigui  un acada bunyol.
BUNYOLS 2,   (bunyols  de vent…  boníssims! )
  •  1 quart de litre  d’aigua
  • 80 grams  de mantega
  • 125 g de farina
  • 3 ous
  • 25 g de sucre
  • 1 culleradeta rasa de sal
Preparació:
  1.  Desfeu en un pot,  a foc  suau,  la mantega a trossets, amb l’aigua, la sal i el sucre.
  2. Quan arrenqui el bull aboqueu-hi tota  la farina que abans haureu passat  per  sedàs  o colador  fi.
  3. Remeneu amb molta rapidesa amb una espàtula de fusta fins que tota  la farina  es faci bola i es desenganxi del pot.
  4. Deixeu-ho refredar durant 1/2  hora  o  refredeu-ho  canviant-ho  de pot.
  5. Incorporeu-hi 2 ous sencers i remeneu  fins que quedin ben  absorbits,  després  afegiu-hi  l’altre  i remeneu-ho bé.  La pasta  ha de caure de l’espàtula  formant bec  d’ànec,  això  vol dir que la pasta  està a punt.
  6. Fregiu-los  amb  força  oli,  que  si tenen prou  espai  per  surar,  es  giraran  sols  quan estiguin  a punt,  ben  rossets. És per això que a l’Empordà els hi diuen “caragirats”.
Si agafeu aquesta mateixa pasta i feu boletes a sobre de la llauna del forn i les coueu a 180º uns 20 min (aprox) tindreu unes boníssimes lioneses que les podeu farcir dolces o salades.

3 comentaris:

  1. Encara no m'he atrevit a fer-ne mai perque tothom que me l'explica ho fa amb els ingredients ull... Per fi una recepta recomanada i mesurada!
    Gràcies, me l'emporto!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les dues surten boníssimes i és que a mi m'encanten els bunyols!

      Elimina
  2. Comença a ser temps de bunyols!! m'apunto la recepta.

    ResponElimina