Aquest cap de setmana hem estat
a la muntanya amb uns amics.
Varem menjar en un
restaurant de La Roca (a la vall de Camprodon), Can Pei,
unes favetes amb pernil boníssimes. Va
venir a tomb, tot
parlant de les faves, si sabíem com fer les faves
a la catalana i
altres receptes (a vegades oblidades per les noves generacions)
de les mares i les àvies.
Parlant de receptes vaig comentar-los-hi això
del nostre flamant i
recent estrenat blog,
tot avisant-los que encara
no el tenim gaire ple, més
que res perquè és
necessita temps i
les anem afegint
de mica en mica.
Em van
fer dues peticions de receptes tradicionals: com
es fan les
faves a la catalana i
com es fa la
crema. Receptes totes dues
prou conegudes, però
en honor de l’August
que me les ha
demanades, començaré a explicar
les faves a la catalana tal com les
feia la meva mare i com les
faig jo, que és
gairebé igual… però una mica
modernitzadet… per allò
de la rapidesa.
Ingredients:
- 1 manat de cebes tendres (si no és l’època, jo ho faig amb cebes normals)
- 1 manat d’alls tendres (també a vegades ho faig amb alls secs)
- cansalada viada
- botifarra negra de la més ampla
- una mica de menta
- 3/4 de quilo o un quilo de faves tendres per persona (el pes abans de pelar-les) o en la meva versió moderna 200 - 250 grams de faves congelades per persona, que no siguin de mida gaire grossa.
- Primer de tot i amb molt de temps d’anticipació s’han de pelar les faves si feu la versió tradicional.
- Es trinxen els alls i les cebes tendres tot barrejat i es posen amb oli per sofregir-ho una mica, però no gaire. La meva mare deia “Només una mica escaldufat” que s’estovi i es cogui però sense enrossir-se gens. S’hi posa una petita part de la cansalada tallada a trossets.
- S’hi tiren les faves, una mica de sal i la menta i es deixen bullir sense aigua posant-hi un plat ple d’aigua com a tapa de l’olla o cassola. Amb el foc molt baixet fins que les faves estan toves i cuites. La versió moderna és que i tiro la sal, la menta i mig gotet d’aigua i mig de vi blanc i les faig bullir amb l’olla de pressió. També amb foc baixet.
- Quan les faves ja estan cuites i toves, a part es fregeixen en un paella amb oli la resta de la cansalada viada i les rodanxes (gruixudes) de botifarra negra. I quan les faves ja són a la plàtera de servir hi tirem per sobre la cansalada i la botifarra negra amb el seu suc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada