Cada any la família augmenta i per calcular els ingredients del caldo de Nadal només em cal multiplicar en proporció les quantitats. Parteixo del primer any que erem 25 persones i varem prendre 13 litres de brou, és important saber que els galets els bullo a part amb aigua, els escorro, passo per aigua freda i els hi poso unes gotes d'oli perquè no s'enganxin i cal guardar-los en un taper. D'aquesta manera estalvio molt caldo i la veritat és que tampoc es nota. Queda boníssim!
Ingredients: doblar els ingredients i utilitzar 2 olles molt grans (jo tinc una 30 cm diàmetre i 30 alçada i l'altre una mica més petita)
- 7 litres d'aigua (mineral millor)
- 250g de conill de vedella
- 1 troç de vernilla de vedella (o similar)
- 2/4 de gallina
- 2/4 de cuixes pollastre
- 2 peus de porc (4 meitats)
- 1 os del genoll
- 1 os del moll
- 1 os de pernil no ranci
- 125g de cansalada ibèrica
- mandonguilles (1 kg de carn picada vedella i 500g carn picada de porc, 2 ous, pa ratllat, all i julivert) o mireu la recepta de les mandonguilles de Nadal en aquest blog.
- 4 pilotes (400g de carn picada de vedella i 200g de carn picada de porc, 2 ous,sal, pa ratllat, all i julivert)
- 2 botifarres negres
- 2 botifarres crues
Herbes;
- 2 cebes
- 2 chirivias (optatiu)
- 2 naps grans
- 2 porros grans
- 250g de pastanagues
- 1 api (guardo el cor per l'amanida)
- 1/2 col de l'olla
- 4 patates blanques i lises
Com es fa:
- Es posen totes les carns amb l'aigua. Tot en fred i quan comenci a bullir s'escumar que vol dir treure l'escuma que fa la carn i es deixa coure 1:30 h aprox. a foc lent.
- A continuació hi afegim les verdures i ho deixem coure 1:30 h més. Les patates, les botifarres crues i les pilotes es posen els últims 20 minuts perquè no es desfacin. La botifarra negra els ultims 5 minuts.
- Es rectifica de sal (va bé afegir-hi 2 cubitos de brou de pollastre i un pessic d.e sal).
- Es cola el caldo i es serveixen per separat en una safata tots els ingredients tot ben col·locat.
- Abans de dinar bullo les mandonguilles directament congelades només 3 minuts i apago el foc. això millora molt el gust del caldo. Les reservo en una olla a part amb una mica de caldo.
- A l'hora de servir la sopa es posa a dins la sopera uns quants galets, unes quantes mandonguilles i una part de caldo.
- I a triomfar!
Nosaltres, com que som molts ho fem el dia abans (o molts dies abans) i ens mengem la carn d'olla i verdures i el dia de Nadal només la sopa de galets amb les mandonguilles. El que puc dir és que queda un caldo espectacular!
Nota: Darrerament, per anar més tranquil·la el dia de Nadal el faig uns dies abans i el congelo en ampolles d'aigua mineral de 1,5 L i és molt pràctic. És molt important organitzar-se bé.
és pràcticament igual a l'escudella que faig jo! només que jo hi poso pilota i em salto les mandonguilletes i no hi poso botifarra crua només la negra..
ResponEliminapotser probi això de les mandonguilles..
bon profit!!
Segur que t'agradarà si ho proves!
EliminaOs felicito por el buen ánimo a la hora de enfrentaros a estas hazañas tan multitudinarias. Ese caldo es una tentación.
ResponEliminaSaludos desde Waterbridge.
-Andy-
Gracias, Andy... ya he visitado Alfriston Cottage!
Elimina