dissabte, 15 de desembre del 2012

ROAST-BEEF

Aquesta recepta ha estat un clàssic de la meva mare. És un dels plats que apareix a la taula de Nadal cada any. Agrada a tothom   perquè el secret es tallar-lo ben prim amb una màquina de tallar embotit o un bon ganivet ben esmolat. La salsa ben calenta per sobre és el toc que li acaba de donar tota la gràcia i el converteix en un plat de festa. A més a més es pot fer per avançat i fins hi tot congelar-lo ja acabat. La salsa no cal congelar-la.
Important per dinars de festa: 
  • Tenir tot el menjar fet amb antelació. Només que calgui escalfar-lo.
  • No haver-se d'aixecar massa de taula.
  • Posar a taula la safata o sopera i que es vagin servint...
Ingredients:
  • "lomo de ternera" 1,300 kg aprox (mitjana) (Guissona força bé de preu i molt bona!) (també es pot fer amb tall rodó de la cuixa o amb culata). El bou és molt bo per fer aquest plat.
  • 1 vas de conyac
  • 1 vas de xerès sec
  • alls 1 cabeça
  • sal, pebre i oli
Com es fa:
  1. Es treuen totes les pells i greixos. (Una puntilla de ganivet va molt bé).
  2. Es frega la carn amb els alls i es deixen enganxats a la carn, es posa força pebre de molinet millor, es posa oli per sobre i es deixa macerar amb el conyac i el xerès un parell d'hores a la nevera.
  3. En una cassola de la mida de la carn molt escalfada prèviament es marca (i cou) la carn durant un total de 12'-15'minuts. Jo faig 4 minuts per cada costat i 2 minuts per cada costat lateral total 12 minuts.
  4. Retirar-la i fora del foc salar generosament la carn per tots els costats. 
  5. És important deixar reposar la carn. Jo la deixo tapada amb paper alumini i s'acaba de coure amb l'escalfor residual. Després la fico a la nevera. Fins a l'hora de tallar-la.
  6. Amb la màquina de tallar embotits tallar-la fina (o al gust). O amb un ganivet que talli bé. El tapo amb film transparent fins a l'hora de menjar-la perquè no es ressequi.
  7. Es serveix a temperatura ambient amb la salsa ben calenta.
Salsa:
  1. A la mateixa cassola de la carn, per aprofitar la mica de sabor que ha deixat aquesta al coure's, afegim sal i a sobre tots els retalls de carn, pells i greixos que hem fet al repolir-la. El foc ha de ser fort i es deixa daurar. Ara podem afegir una mica d'oli donar un parell de voltes i afegir amb compte tot el suc de la maceració, amb alls i tot.
  2. Ho deixem evaporar i reduir fins que marxi el gust de l'alcohol però vigilant de no quedar-nos sense salsa.
  3. Queda una salsa molt concentrada molt bona per posar-la per sobre de la carn. Cadascú se la serveix.
Nota:
La gràcia d'aquesta carn és que queda cuita al teu gust sense embrutar ni esquitxar gens la cuina ja que no hem posat oli a la cassola. I el gust és el mateix o fins i tot més bo. 

A mi m'agrada acompanyar-la amb cebetes caramelitzades, puré de patates natural, o puré de castanyes, o de pomes o melmelada de albergínia. I una bona amanida.









 Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada