diumenge, 16 de desembre del 2012

Capó farcit nadalenc

Un altre plat que no pot faltar el dia de Nadal a casa és el típic Capó farcit. Es pot fer amb capó, pava, pollastre del Prat, etc... El farem de la mateixa manera però respectant els temps de cocció segons la peça.
De fet aquest pollastre no és complicat, el forn ho fa tot sol.
L'únic que cal, un cop l'hem farcit, és ruixar-lo amb el seu propi suc cada 1/4 h amb una cullera grossa o estri especial molt pràctic perquè no et cremis ni esquitxis. (mireu la foto).
Això ho fem perquè no es ressequi. Calculem 3/4 h de forn a 180º per Kg de pes.
Una tècnica que no coneixia per salar tant carn com peix i que la vaig aprendre d'en Joan Roca en el programa de "la Cuina de Carbó" el 14/12/12, es tracta de sumergir l'au en una salmorra (aigua i sal al 10%) durant un cert temps (que dependrà del seu volum).


Ingredients:  (les quantitats del farcit dependrà de la mida de la peça de l'au)
  • 1 capó de 3 ó 4 Kg
  • 6 salsitxes
  • 200 g de prunes seques de California amb pinyol
  • 100 g  d'orellanes de préssec o albercoc 
  • 1 poma golden
  • llard de porc ibèric  (jo barrejo una mica d'oli per restar greix animal)
  • conyac (i/o Xerès)
  • sal i pebre
Com es fa:
  1. Treure-li tots els canons i les plomes per deixar-lo ben net. Es pot fer amb la flama del gas o el bufador o "soplete".
  2. Saltegem les salsitxes a tallets en una paella amb una mica de greix i hi  afegim la poma pelada a talls i les prunes i orellanes li donem un parell de voltes a tot plegat. Hi afegim un copeta de brandi i xerès i deixem reduir l'alcohol un minut. Apaguem el foc i ja tenim el farcit preparat.
  3. Salpebrem per dins i per fora i amb una xeringa l'injectem conyac per tot el capó, el farcim i cosim amb un escuradent o fil l'orifici perquè no s'escapi el farcit. Podem lligar el pollastre perquè no perdi la forma. L'untem amb força greix per tot arreu com si li possessim crema per anar a la platja. :-)
  4. El col·loquem en una greixonera o llauna per anar al forn i el posem a 180º (3/4h per Kg de pes).
  5. Cada 1/4 h l'anem ruixant amb el seu propi suc.
  6. Es treu la peça sencera a taula i es serveix la salsa a part en salsera, acompanyada dels corresponents aplaudiments dels comensals. :-)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada