Torno a dir, com diu la Carme Ruscadella el el llibre Cuinar per ser feliç aquesta recepta és com un "roc a la faixa" a l'hora de cuinar. Perquè
si teniu ceba confitada al congelador empaquetada per separat en porcions petites, us
facilitarà molt la feina alhora de cuinar molts plats. Sovint quan es
necessita, la ceba ja s'ha grillat i no es pot aprofitar, o
bé simplement no en tens i acabes per no posar-ne. És el toc de gràcia (i de
salut) i l'ingredient bàsic de moltes elaboracions, sobretot de la nostra cuina catalana. Reduireu a més de la meitat el temps invertit en cuinar i guanyereu en sabors del plat. Poseu-vos a fer-la quan tingueu una estona llarga de temps lliure però valdrà la pena perquè té una vida de dos mesos.
Una altra opció és que us la regalin o regalar-la.
No cal dir que és una preparació que si es fa amb presses no té res a veure, la ceba queda sobtada i crua a canvi de ser dolça i melosa. Recordo de petita que la mare i l'àvia sempre m'insistien en que el secret de tot estava en fer la ceba ben confitada.
Per sofregits, arrossos, flicandós, guisats, papillots, d'acompanyament, foie...
Us posaré també la recepta de la ceba confitada de la Marta Carnicero feta amb la Thermomix que encara serà més fàcil.
Ingredients:
Ingredients:
- 2 kg de ceba de Figueres
- oli uns 50g
- aigua mineral
- Peleu i piqueu la ceba ben fina o triturada si no voleu que es noti gens a màquina o a mà.
- Poseu-la en una cassola, afegiu-li l'oli i cobriu-la d'aigua. Ha de coure en un principi a mig foc unes 2 hores. Aneu-la remenant i controlant de tant en tant.
- Continueu la cocció ara molt més lenta, perquè haurà reduït el volum, canvieu-la a una altra cassola (jo no ho faig ;-)) més petita adequada a la quantitat que ha restat . Continueu remenant i controlant fins que agafi un color ros fosc. Aproximadament 1 hora més.
- Ompliu una glaçonera amb petites porcions de ceba confitada i congeleu-les.
- Un cop congelades les desemmotlleu i les guardeu en un bossa de plàstic adequada per a congelats.
Ingredients:
- 1 kg de cebes de Figueres neta
- 250 g d'oli (es recupera pràcticament tot)
- soja opcional per acabar el plat.
- Poseu la meitat de la ceba tallada a quart al vas i programeu: 5s,sense temperatura, velocitat 5
- Reserveu-la i i feu el mateix amb la resta de la ceba.: 5s,sense temperatura, velocitat 5
- Poseu la papallona a les ganivetes i aboqueu tota la ceba dins el vas, juntament amb el líquid que hàgi desprès i afegiu-hi l'oli i programeu: 60 min, 100ºC, velocitat cullera.
- Passat aquest temps, programeu 30 minuts més: 30 min, 100ºC, velocitat cullera.
- Tot seguit, programa: 60 min, varoma, velocitat cullera.
- Per tal de controlar més bé el procés de cocció, les primeres vegades es preferible repartir la cocció en tres tandes de 20 minuts.
- Si us agrada més fosca, programeu uns minuts més però vigilant que n es cremi.
- Per ressaltar-ne el gust, si vols, pots posa una mica de salsa de soja però vigilant el toc de sal.
- Coleu-la i recupera l'oli per a d'altres preparacions.
- Congeleu-la en porcions petites.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada