dimecres, 5 de març del 2014

Orada a la sal

S'acosta la Quaresma i ens anirà molt bé tenir força plats de peix. Aquesta recepta és de l'Elvira Arús i no falla, és d'aquelles que pots arriscar-te fins i tot si tens convidats i és la primera vegada que la fas.
Ingredients:
  • 1 orada d'1 kg o una truita de riu asalmonada d'1 kg o 4 truites de 250g cadascuna
  • 2 kg de sal gruixuda
  • 1 llimona
  • 1 ceba petita picada
  • 1 poma petita picada
  • 50g mantega
  • 1 cullerada de pebre verda
  • sal
  • 1/8 litre (125) crema de llet
  • 1 dl Xerès sec
Per a la guarnició:
  • 1/2 kg de patates petites
  • julivert picat
  • 1 llimona
Com es fa:
  1. Reteu el peix sense treure-li les escates.
  2. Col·loqueu-lo en una safata de forn la meitat de la sal humitejada amb una mica d'aigua, col·loqueu el peix a sobre i cobriu-lo amb la resta de la sal.
  3. Preescalfeu el forn a 250º.
  4. El peix sencer d'1 kg necessita 30 minuts de forn.
  5. Si són peixos petits necessitaran només 20 minuts.
  6. Peleu les patates petites i coeu-les amb aigua i sal durant uns 20 minuts aproximadament a foc suau (o al vapor en l'olla exprés)
Per fer la salsa:
  1. En un cassó escalfeu la mantega i coeu la ceba picada sense que arribi a agafar color hi afegiu-hi la poma picada fins que sigui tova.
  2. Poseu el Xerès sec i deixeu-lo evaporar i passeu la salsa pel colador xinès.
  3. Es torna a posar la salsa al cassó i s'hi afegeix el pebre verd i la crema de llet i deixeu-lo bullir una mica.
  4. Retireu el peix del forn, piqueu la sal i retireu-la amb un paper de cuina una mica humit, després passeu un altre untat amb oli i acabeu de netejar el peix de la sal sobrera.
  5. Traieu-li la pell menys del cap i la cua.
  6. Col·loqueu-lo en una plata de servir peix i al voltant poseu-hi les patates amb el julivert picat  per sobre. 
  7. Cobriu el peix amb la salsa ben calenta i decoreu amb tires de llimona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada