És un sopar boníssim, però molt
entretingut, no convé fer-lo quan s’és massa colla, millor en família si és que
a tothom li agraden. No es massa
complicat fer-ne un sopar per a sis persones, però no pas per més. Ja que el
millor és fer-les a última hora i no va bé de tenir-lo preparat abans. Si n’heu
de fer per a molta gent hauríeu de passar-vos tota la tarda fent crêpes.
Ingredients:
(per a 4 persones)
Per a la pasta de crêpes:
- mig litre de llet
- 3 ous
- 50 grams de mantega
- 250 grams de farina
- Formatge Havarti
- pernil dolç
- ous
- melmelades variades
- fruites fresques: taronja, llimona, plàtan, maduixes, kiwi…
- sucre.
Preparació:
Es barregen tots els ingredients per a fer la pasta, amb la
mantega fosa en un bol, es pot barrejar a mà o amb minipimer.
Quan la pasta sigui fina i homogènia es deixa reposar unes
hores, si pot ser dues. Si no reposa la pasta s’enganxa més a la paella, però
no és impossible de fer-les sense reposar.
Les crêpes salades queden molt bones fetes amb farina
integral, però si no es volen fer dues masses, es poden fer totes amb farina
normal.
El sopar consisteix en una o més crêpes salades i tres o
quatre crêpes dolces, segons la mida de la paella de fer crêpes.
Va bé que deixem preparat el farcit de les dolces, abans de posar-nos a fregir les crêpes.
Podem preparar 2 o 3 classes de melmelada que ens agradi,
podem fer suc de llimona o de taronja, fins i tot de mandarina, podem tallar
fruites fresques per a barrejar
plàtan, kiwi, maduixes. Ho deixem
tot a punt amb les culleretes i el sucre.
Primer s’han de fer les crêpes que després seran les dolces,
però sense farcir-les, anem fent una pila de crêpes, entre 12 i 15 segons la mida.
Posem una tassa amb un dit d’oli i hi suquem un manyoc de
paper de cuina, amb el paper sucat untem la paella ben untada per tot
arreu. Tirem mig cullerot de la pasta a
la paella i la repartim molt fineta
(fent girar la paella amb moviments de canell) abocant fins i tot la pasta que sobri.
Quan està una mica rosseta, la girem i la deixem enrossir per l’altre
costat. Les anem posant unes sobre les
altres, en un plat i les reservem pel final. Si falta molta estona per sopar,
es poden guardar al forn molt baix,
(tebi) perquè no es refredin.
Després fem les salades que són les que s’han de menjar molt
calentes. Aboquem una mica de pasta a la paella repartint-la molt bé com abans,
però amb el foc molt més baix, per què s’hi ha d’afegir el formatge i esperar
que es desfaci. Aquestes no s’han de
girar. Les de formatge les fem doblegades pels dos costats en forma de truita. Si les fem de formatge sol en podem fer dues
per a cadascú. També són bones amb
formatge i pernil dolç seguint el mateix
procediment, aquestes per distingir-les les pleguem en triangle. En comptes de
fer-ne un parell de salades amb pernil i formatge podem fer-ne només una de
completa: formatge, ou i pernil. Aquesta atipa molt i només se n’ha de fer una
per persona. Es reparteix la pasta de
crêpe a la paella, amb el foc molt baix, s’hi posa una làmina de formatge
Havarti o un altre que es desfaci bé, a
sobre del formatge s’hi tira un ou cru sense batre i s’espera que la clara es
vagi coent, mentrestant s’hi tira una
mica de pernil dolç a les vores i es va repartint bé la clara perquè no quedi
crua. El rovell si que ha de quedar cru. Aleshores es pleguen els costats, fins
que quedi un quadrat amb el rovell al
mig, destapat. Aquestes crêpes salades
s’han de menjar de seguida.
Normalment a casa, les salades es fan a la carta, o sigui
tothom demana de quin tipus les vol i la quantitat que en vol. Així no sobren ni es fan malbé.
En canvi les dolces, estan a la pila que hem fet i amb tots
els ingredients al davant i tothom se les va combinant al seu gust. Hi ha mil
combinacions per fer i totes són boníssimes:
plàtan amb suc de llimona i sucre, melmelada de préssec i de gerds,
plàtan i maduixes, de suc de taronja i
sucre, etc…
Amb les mesures de dalt, n’hi ha per fer crêpes per a 4
persones, menjant cadascuna 4 o 5
crêpes, si les fem ben finetes i no gaire grosses.
Aquesta me la guardo!
ResponEliminaM'emporto sobretot la idea de fer servir vàries paelles alhora ;)
ResponEliminaBon cap de setmana!