dijous, 30 de gener del 2014

Sopa torrada amb pilotilles o sopa de Roda de l’àvia Mª Carme

La  meva mare  la  feia,  a  vegades  simplement per  un sopar  normal, però  a vegades  fins i tot  quan teníem  algun convidat  que li agradava  la  cuina  tradicional.

El meu ex-cunyat  (que  és  francès  i no l’havia  vista  mai) en deia  Sopa de Roda,  perquè  els meus pares eren de Roda  de Ter.   Li agradava molt  com a tots  nosaltres.  Jo  crec  que aquesta  sopa  és  tradicional  a molts  més  llocs  que a Roda,  però us  explicaré  com la feia  la meva  mare.

Quan  èrem  a Roda  anàvem a buscar el pa  torrat  al forn,  a can Teiona,   que  ja  el tenien  expressament  per  a fer  sopa torrada.  Les  llesques  eren  molt finetes  i torrades  ben igualades  i totalment  cruixents.   Quan  no érem a Roda,  el torravem  a casa,  quedava  diferent,  però  també era  bo.  La  mare  el torrava  al forn,  no pas  a la torradora,  com  el de l’esmorzar.

Ingredients:
  • Pa torrat  (llesques  de pa de pagès torrades,  si pot  ser,  i si no  torreu llesques  normals)
  • Carn  picada  (250 g  de  vedella i porc)
  • Brou  de  coure  la verdura  o algun  altre  brou  que us  agradi.
Preparació:
  1. Es  posa una olla  amb   l’aigua d’haver  bullit   la  verdura   al foc  amb  el pa torrat  a dins.  Es  deixa  que vagi  bullint  mentre  preparem  i fregim les pilotilles.
  2. Es  barreja   la carn de  les  pilotilles  amb un ou,  sal,  all i julivert  i una mica  de pa ratllat.  Quan  esta  ben barrejat  es  fan unes  pilotilles  petitones,  s’enfarinen  i es  fregeixen  en oli calent,  vigilant  que no es  recremi  l’oli   ni la farina.
  3. Es  bat una mica  la sopa,  si ja  fa estona que bull,  amb una batedora  de mà,  per  ajudar  a desfer  els trossos  de pa. 
  4. Quan estan rosetes     les  pilotilles es  tiren a  la sopa  amb l’oli  i tot  de  fregir-les.
  5. Es  deixa bullir  una mica  més  i ja la podeu  servir,  ben calentona,  però  que no cremi  si pot  ser.
Carme

1 comentari: