dilluns, 3 de febrer del 2014

Panets de sobrassada

Fa una pila d’anys (1987) que la Carme H i jo vam tenir la sort de que ens vam deixar muntar un taller de cuina a la nostra escola pels nens de 3r d'EGB (8 anys) on érem tutores. L'organització funcionava així: El grup classe de 30 nens/es el dividiem en tres petits grups de 10. Mentre uns fèiem cuina, els altres fèien un taller literàri i el tercer grup s'iniciava en el teatre i dramatització. Quin luxe i privilegi, oi? 
Doncs bé, la  professora que fèia pràctiques amb nosaltres, una noia molt eixerida menorquina,  ens va ensenyar a fer uns  fantàstics i tous panets de sobrassada que fèia des de petita amb la seva àvia per les festes de St. Joan. M’agradaria tornar-la a veure! També ens va ensenyar a fer una coca amb préssecs i patata molt típica d'aquelles terres i boníssima. Tothom seguia el rastre de l’oloreta fins arribar a la porta de la "cuineta" esperant tenir la sort de poder tastar alguna cosa de les que allà s'hi coïen. 
Ho escric tal qual ella m’ho anava dictant. “Salant una mica”. 
Sempre he dit que dels alumnes s'aprenen un munt de coses!

Aquests són uns brioxos que vaig fer més tard que s'hi assemblen però sense farcir.
Ingredients:
  • 500 g de farina 
  • 2 ous
  • 30 g de llevat de forner
  • 75 g de mantega
  • 1 cullerada de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 tasseta d’aigua
  • 1 got de llet

 Preparació:
1.  Es barreja es llevat amb s’aigua tèbia.
2.  S’afegeix sa mantega, es ou, sa sal i es sucre i s’amassa tot uns cinc minuts amb les mans.
3.  S’afegeix sa farina i sa llet i es torna a amassar uns cinc minuts més.
4.  Es deixa tovar (fermentar) fins que dobli el seu volum.
5.  Es fan unes boletes de 20 g cadascuna i s’aprimen amb el corró i es fan un triangles, a la base es posa          una mica de sobrassada i es cargolen com si fossin croissanets, es pinten amb ou batut.
6.  Es tornen a tovar fins que augmentin el volum millor en un lloc calent. (al prestatge al solet de la casse).
7.  Es tornen a pintar amb ou i es fiquen al forn a 180º fins que siguin dauradets.
8.  Si es volen fer panets a les boletes rodones es fa a sobre una creu amb un cuter i la resta es fa tot igual.        Un cop freds s’omplen amb formatge, pernil o el que es vulgui.
9.  Són molt bons.
 A més a més es poden congelar i el dia del berenar es treuen una mica abans. Qué més voleu?

1 comentari:

  1. M'apunto la recepta. A casa la sobrassada és una de les nostres debilitats! Petons!

    ResponElimina