Fa una pila d’anys (1987) que la Carme H i jo vam tenir la
sort de que ens vam deixar muntar un taller de cuina a la nostra escola pels nens de 3r d'EGB (8
anys) on érem tutores. L'organització funcionava així: El grup classe de 30 nens/es el
dividiem en tres petits grups de 10. Mentre uns fèiem cuina, els altres fèien
un taller literàri i el tercer grup s'iniciava en el teatre i dramatització. Quin luxe i privilegi, oi?
Doncs bé, la professora que fèia pràctiques amb nosaltres, una noia molt eixerida menorquina, ens va
ensenyar a fer uns fantàstics i tous panets de sobrassada que fèia des de petita amb la
seva àvia per les festes de St. Joan. M’agradaria tornar-la a veure! També ens
va ensenyar a fer una coca amb préssecs i patata molt típica d'aquelles terres i boníssima. Tothom seguia el rastre de l’oloreta fins arribar a la porta de la "cuineta" esperant tenir la
sort de poder tastar alguna cosa de les que allà s'hi coïen.
Ho escric tal qual ella m’ho anava dictant. “Salant
una mica”.
Sempre he dit que dels alumnes s'aprenen un munt de coses!
Aquests són uns brioxos que vaig fer més tard que s'hi assemblen però sense farcir. |
Ingredients:
- 500 g de farina
- 2 ous
- 30 g de llevat de forner
- 75 g de mantega
- 1 cullerada de sucre
- 1 culleradeta de sal
- 1 tasseta d’aigua
- 1 got de llet
Preparació:
1. Es barreja es
llevat amb s’aigua tèbia.
2. S’afegeix sa
mantega, es ou, sa sal i es sucre i s’amassa tot uns cinc minuts amb les mans.
3. S’afegeix sa
farina i sa llet i es torna a amassar uns cinc minuts més.
4. Es deixa tovar
(fermentar) fins que dobli el seu volum.
5. Es fan unes
boletes de 20 g cadascuna i s’aprimen amb el corró i es fan un triangles, a la
base es posa una mica
de sobrassada i es cargolen com si fossin croissanets, es pinten amb ou batut.
6. Es tornen a tovar
fins que augmentin el volum millor en un lloc calent. (al prestatge al solet de la casse).
7. Es tornen a pintar
amb ou i es fiquen al forn a 180º fins que siguin dauradets.
8. Si es volen fer
panets a les boletes rodones es fa a sobre una creu amb un cuter i la resta es
fa tot igual. Un cop
freds s’omplen amb formatge, pernil o el que es vulgui.
9. Són molt bons.
M'apunto la recepta. A casa la sobrassada és una de les nostres debilitats! Petons!
ResponElimina