L'Enric no és gaire llaminer... sempre menja pocs pastissos i encara per no quedar malament. Un dia, ja deu fer d'això molt més de 30 anys, una amiga nostra, l'Helen, ens va fer aquest pastís i em va sorprendre perquè mai no havia vist al meu home menjar dolç amb aquell gust i plaer.
A partir d'aquell dia, aquest pastís va ser el seu pastís d'aniversari, cada any durant molts anys. No em pregunteu per què... fa uns anyets, 5? 8? 10? (no sabria dir-vos-ho del cert) vaig deixar de fer-lo.
Cal agrair a la Rosa (que me'l demanava sovint) que aquest any l'hagi tornat a fer, amb la modalitat pastissets. Abans feia un pastís rodó, d'una sola peça, amb un motlle una mica fondo, on faríem un pa de pessic per un pastís tradicional.
Aquest cop vaig fer servir aquests motlles, per veure com quedava.
Ingredients per la pasta brisa:
200 g de farina
60 g de sucre
1 ou
80 g de margarina o mantega
Barregeu tots els ingredients damunt del marbre amb les mans, sense treballar-la massa, fins que estigui homogènia. Després la poseu en paper de plàstic o en una bosseta de congelar i la guardeu una estona a la nevera, una horeta... però si no arriba no passa res.
Després, es posa la pasta brisa en els motlles, i amb una mica de pes a sobre, perquè no pugi ni es deformi (cigrons) es posa al forn a 200 graus uns 15 minuts i fins que agafi una mica de color, no gaire.
50 g de farina
200 g de sucre
3 rovells d'ou
3 cullerades de farina de blat de moro
3/4 de litre d'aigua
1 cullerada de margarina o mantega
un pessiguet de sal
el suc d'una llimona
pela ratllada
Es barreja la farina, el sucre i la farina de blat de moro i s'hi afegeix l'aigua bullint i es va remenant fins que s'espesseix. S'agafa una mica d'aquesta crema, a part, en un bol petit i s'hi baten els tres rovells perquè es barregin bé. Després es torna a barrejat tot.
Fora de foc s'hi afegeix la sal, el suc de la llimona, la pela ratllada i la mantega.
Aboquem la crema dins de la pasta brisa, sense que arribi a dalt de tot.
Ingredients pel merengue:
3 clares d'ou
5 cullerades de sucre
sal
1 culleradeta de suc de llimona
Es bat tot a punt de neu, es posa damunt la crema de llimona i es posa al forn 5 minuts o fins que estigui rosset...
PD: Els meus fills, em van reclamar tots els anys que no l'havia fet... ara ja no me n'escapo...
Carme, quina sorpresa!!!!! Mooooltes gràcies!
ResponEliminaSuposo que m'has guardat una mica per tastar-lo, eh? ;-)
Molt bona idea de fer-lo en porcions individuals, així és més pràctic i repartidor. Ja tinc ganes de fer-lo, perquè amb tants fans que l'esperen cada any, déu ser boníííssim i tinc l'èxit assegurat!
Saps què passa? que si en sobra a la primera menjada, té tendència a desmuntar-se. El merengue llisca sobre la crema, de seguida que deixa anar una mica d'humitat.
EliminaCom que ara estem sols, per això el vaig fer en porcions petitones... si no el talles no es desmunta.
Es necessita menys crema de llimona si es fa en motlles petitons... me'n va sobrar molta.
N'he de tornar a fer, perquè l'Oriol només en va tastar un i realment eren petitons... li dec a l'Oriol i a tu. ;)
Però no ens faràs esperar tant, oi? ;-)
EliminaNo, el primer dia que quedem, te'l porto...
EliminaAixò d'enrossir la merenga em sembla molt original! M'ho apunto! Petons!
ResponElimina