Felicitats Laia! Ahir quan et demanava quin pastís volies pel teu aniversari sense pensar-t’hi gaire em vas dir que volies una Sara. I que no farà una mare! Així és que em vaig posar mans a l’obra. Sempre que escric alguna cosa en aquest blog ho faig pensant en tots vosaltres, però sobretot en vosaltres dos, Pere i Laia. Penso que el dia que us decidiu a encendre els vostres fogons i volgueu recordar aquella manera de cuinar de la vostra mare us sigui molt útil i us faci recordar-me. Intentaré posar, també, aquelles coses que també a mi em va ensenyar la mama i les avies, les ties, els amics i les amigues…
Per fer una Sara cal -a més d’una bona dosi de carinyo- els
següents ingredients:
Per a fer el pa de pessic:
- 4 ous
- 125 g de farina
- 125 g de sucre
- 1 culleradetata de Royal
- sucre vainillat
- Per a fer la crema de mantega:
- 250 g de mantega
- 150 g de sucre
- 6 cullerades d’aigua
- 2 rovells
- sucre vainillat
- 100 cc
- 75 g de sucre
- 4 cullerades de Grand Marnier
- Per la cobertura:
- 100 g d’ametlla laminada crua
- 25 g de sucre en pols
La preparació
Per fer el pa de pessic:
- Es baten els ous sencers amb el sucre amb la batedora elèctrica fins que doblin el volum.
- Després s’afegeix la farina barrejada amb el Royal passada pel sedàs amb l’espàtula de goma vigilant que no es baixi el volum de la pasta.
- Es cou al forn a 180º durant 25-30 minuts aproximadament i es deixa refredar a sobre d’una reixeta.
- Es parteix per la meitat horitzontalment per farcir-lo.
- Es fa un almíbar amb l’aigua i el sucre fins que tingui el punt de “hilo flojo” i es refreda una mica.
- S’afegeixen els rovells fins que s’espesseeixin llavors es va afegint la mantega tova com una pomada fins que ens quedi una crema ben fina.
- Es deixa bullir l’aigua amb el sucre durant 5 minuts i fora del foc s’afegeix el licor. En el moment de posar-lo en el pastís ha d’estar ben calent.
- Per a muntar el pastís primer s’emborratxen per la banda de dins les dues meitats del pa de pessic amb l’almíbar. Es posa una capa de mantega i es torna a muntar el pastís i s’unta per sobre i per les vores amb una altra capa de mantega.
- Es torren les ametlles amb el gratinador del forn en una safata que quedin sense muntar-se unes a sobre de les altres. Es van remenant perquè no es cremin i agafin color per les dues bandes. Un cop fredes es posen per sobre i per les vores de tot el pastís. I S’enpolsa amb sucre pols.
- Si això de l’almíbar i el “punto de hilo” de la crema de mantega és un nivell massa avançat, hi un solució més ràpida i igualment bona. Es tracta barrejar molt bé amb una espatula o cullera de fusta 1 ó 2 rovells d’ou -segons el tamany- amb 75 ó 100 g de sucre pols en un bol que no sigui d’alumni. Jo el passo per un colador de tela metal·lica ben fi. A continuació es va afegint mica en mica 250 g de mantega que la tindrem amb una textura de pomada ben tova. Ha de queda com una crema per untar. Si us quedés massa forta es pot escalfar una mica, però alerta, molt lleugerament, sinó us quedaria la mantega líquida i seria dificil de recuperar.
Ha tingut molt èxit. Cal fer-lo pel mateix dia o l’endemà ja
que l’ametlla es va estovant, volsaltres mateixos. Es guarda a la nevera.
Tinc un tros al congelador perquè seria molt pràctic. Ja ho comentaré quan
tingui el resultat. El pastís de la fotografia no porta sucre pols per
sobre perquè es poguéssiu veure ben bé les ametlles com van posades.
La sara era el pastís preferit de la meva àvia....i a mi també m'agrada molt! Petons!
ResponEliminaI aquest és precisament l'altre pastís que li agrada a ma mare ;) ha quedat espectacular!
ResponElimina