diumenge, 29 de desembre del 2013

Arròs a banda de l’Alfons

Aquest post ve del blog antic.
Ara, ja fa uns quants anys, quan anava a visitar al meu germà Alfons a Eivissa, vaig aprendre a fer aquest boníssim arròs a banda. Era al cor de l'illa, en una caseta típica amb una mica d'hortet i tenia un amic valencià que era el que guiava tota l'operació. La Marta, amb els dos vailets, eren els encarregats de preparar un bon brou de peix. Potser aquí està el secret de tot plegat. El que recordo més curiós és la manera com el van coure, com mesuraven l'arròs i la manera com ens el vam menjar.
Per començar vam fer un forat al terra per posar la llenya i fer un bona brasa, d'aquesta manera quedava protegida dels vents de l'illa. A sobre del forat, col·locades en paral·lel, vàrem posar dues barretes de ferro que aguantaven la paellera. Alhora de tirar l'arròs, primer vam posar tot el brou de peix i agafant tot el paquet amb la mà el vam anar deixant anar en línia recta dibuixant un perfecte diàmetre fins que sobresortís un dit la montanyeta. Després amb una cullera de fusta el vam escampar per tota la paellera. Aquesta és la manera com alguns valencians, per no dir tots, calculen les proporcions de líquid i d'arròs.
La manera com ens el vam menjar em va recordar una mica l'estil àrab, sense plats, de la mateixa paella. Cadascú, això si, es marcava el seu territori, el tros que decidia que es menjaria, en forma de formatget. Al centre hi havia una bona quantitat d'all-i-oli. I al tret de sortida, tothom començava agafant una mica de salsa barrejada amb una bona cullerada d'arròs.
Aquella olor d'illa barrejada amb gust de mar no l'oblidaré mai.


Ingredients per a 6 persones:
  • 800 g d'arròs
  • 1/2 kg de tomàquet (pot ser de llauna)
  • 11 alls aproximadament
  • 1 nyora partida per la meitat
  • peix per fer un bon caldo (de roca i cap de rap, gambes...)
  • 2 llagostins per persona. (optatiu)
Com es fa:
  1. Es prepara un bon foc de llenya al terra.
  2. Es fa un caldo de peix amb el rap i les gambes...
  3. Es posa oli a la paella i els alls pelats i la nyora i abans de que agafin color es  posa el tomàquet i es sofregeix.
  4. Quan ja està se li tira tot el caldo de peix i en el momnet que comença a bullir es tira l'arrós a la cassola formant una franja al mig de la paella que sobresurti mig dit per sobre el caldo o nivell de l'aigua.
  5. Després, amb la cullera s'escampa tot l'arròs per la paella.
  6. Es deixa coure 20 minuts i es deixa reposar 5 minuts més
  7. Quan falten 5 minuts per acabar-se de coure s'hi afegeix el peix i els llagostins.
  8. Es fa un all-i-oli o una maionesa amb alli es posa al centre de la paellera.
  9. Tothom menja de la mateixa paella, tal i com hem explicat abans.
I Bon profit!






1 comentari: