dijous, 17 de juliol del 2014

Ajo blanco

Aquesta nit tenim un sopar a la terrassa d'un amic cordobés, el Pepe. I en el seu honor m'he esforçat a fer un boníssim Ajo blanco. Les ametlles crues i si són llargues molt millor. Remullades la nit anterior, com el pa de pagès de l'Obrador. Compte amb l'all! més val tastar-ho i afegir-hi més al final. El mateix passa amb l'aigua, el vinagre i la sal. O sigui que la primera vegada que es fa cal estar ben atent i un cop feta al nostre gust anotar-ho al blog o a la llibreta per una pròxima vegada perquè segur que repetireu.
Mentre la fèia pensava que originàriament debia ser una menja ben típica de la gent del camp. Què tenien a mà? doncs, ametlles acabades d'agafar de l'arbre, oli, sal, all, pa del dia anterior o no, vinagre... La mateixa procedència que del gazpatxo i el salmorejo... i tants d'altres.

 
Ingredients:
  • 200g d'ametlles crues pelades
  • 1/2 all grandet sense el cor
  • sal una culleradeta de postre
  • 200g de pa del dia anterior o no remullat del dia anterior o no
  • 70g d'oli (quasi 1/8 de litre) 
  • 30g de vinagre de Xerès (unes 4 cullerades)
  • 3/4 de litre d'aigua mineral
  • raïm blanc pelat, o pases remullades al rom, o tacos de pernil ben petits, o boletes de meló.... o el que vulgueu. Es poden fer brochetes per presentar l'acompanyament...
Preparació:
Explico la manera de fer-ho amb la TMX però es pot fer igual amb el túrmix o minipimer, només necessitaràs més temps de batut.
  1. Posar les ametlles, l'all i la sal i programar 30 segons velocitat 5.
  2. Afegir la molla de pa i programar              15 segons velocitat 5, fins que quedi una pasta fina, sinó repetiu l'operació.
  3. Programar velocitat 5 i abocar l'oli a fil molt a poc a poc.
  4. Després el vinagre i l'aigua i programar 1 minut velocitat 5-10.
  5. Rectificar de sal, aigua i el que calgui i guardar-lo a la nevera fins que sigui ben fred.
Es poden fer gotets si es tracte d'un bufet amb una brocheta amb raïm i pernil, o boletes de meló i panses.... En copes de còctel, etc...
Millor fer-lo un dia abans.
Un bon menú d'estiu seria de segon un roast-beef i de postres pastís gelat de mousse de llimona o un bescuit glacé acompanyat tot amb un cava ben fresquet i d'una bona companyia d'amics. Gràcies Júlia!
I Bon Profit!

AJO BLANCO
ROAST-BEEF AMB SALSA, CEBETES I PURÉ DE PATATES
BESCUIT GLAÇÉ AMB SALSA DE  XOCOLATA 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada