Com es fan:
- Es posa aigua abundant a bullir en un cassó.
- Es sacsegen els ous i es punxen amb aquest aparell especial (veure foto) o simplement amb una agulla just al centre del pol més arrodonit de l'ou (que és on es troba una petita càmara d'aire).
- Quan l'aigua bulli fort, i ajudats d'una cullera, es fiquen els ous dins el cassó procurant que quedin ben coberts d'aigua.
- Comptem 12 minuts si són XL (compte! si us passeu de temps us sortirà una capa verdosa a la capa externa del rovell!). A mi m'agrada deixar el rovell una mica menys cuit que el de la fotografia. És que aquest ou era M. Ja veieu que podeu anar jugant amb el temps fins i tot que el rovell quedi líquid.
- Refredar els ous de seguida amb aigua freda.
- Es pelen (fent rodolar l'ou pel marbre) i ja els podeu fer servir pel que volgueu:
- Farcits, amb gelatina, per acompanyar les amanides....
El farcit de l'àvia:
- la punta de la cua del rap o ales, uns 200 g
- musclos grossos, 400g aprox
- gambes pelades petites, uns 150 g
- 4 cullerades soperes de salsa de tomàquet (cassolà millor)
Com es fa el farcit per omplir unes empanadilles o crestes:
- Primer es fregeix el rap amb una mica d'oli i quan és mig cuit s'hi afegeixen les gambes i es fregeixen una mica.
- Els musclos, un cop nets, s'obren al vapor (poca estona).
- En un plat a part es posa tot aquest peix tallat a tisores.
- A la mateixa paella de fregir el peix s'hi afegeix el tomàquet fregit i s'hi aboca tot el peix i es deixa sofregir tot fins que es consumeixi tota l'aigua que deixa anar el rap fins que sembli que s'agafi.
- També es poden posar 2 ous durs i una dotzena d'olives sevillanes a trossos.
- Es barreja tot i ja teniu fet el farcit de les crestes o empanadilles.
Farcit per ous durs:
- Es fa el mateix farcit però sense la salsa de tomàquet i a més s'hi afegeixen la meitat dels rovells dels ous durs (l'altra meitat es posa a la beixamel) i una mica de mantega.
Beixamel:
- per 1/2 litre de llet 2 cullerades rases de Maizena, sal i ceba si agrada.
- Es defà la mantega i s'hi posa la Maizena. Es remena i es deixa coure un parell de minuts.
- S'hi afegeix la llet freda de cop i amb un batedor manual de varilles no es deixa de remenar fins que agafi la consistència desitjada.
- Si us agrada es pot coure una mica de ceba picada amb la mantega abans de posar la Maizena.
- Es col·loquen els ous farcits en una plata d'anar al forn i es cobreixen amb la beixamel.
- S'escampa formatge ratllat i es gratinen.
- A l'estiu, també són bons amb maionesa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada