dijous, 23 de gener del 2014

Sopar de dissabte amb Crêpes

És un sopar boníssim, però molt entretingut, no convé fer-lo quan s’és massa colla, millor en família si és que a tothom li agraden.  No es massa complicat fer-ne un sopar per a sis persones, però no pas per més. Ja que el millor és fer-les a última hora i no va bé de tenir-lo preparat abans. Si n’heu de fer per a molta gent  hauríeu de  passar-vos tota la tarda fent crêpes.

Ingredients:         (per a 4 persones)

Per a la pasta de crêpes:  
  • mig litre de llet
  • 3 ous
  • 50 grams de mantega
  • 250 grams de farina
Pel farciment salat:
  • Formatge  Havarti
  • pernil dolç
  • ous
Pel farciment dolç:  
  • melmelades  variades
  • fruites  fresques: taronja, llimona, plàtan, maduixes, kiwi…
  • sucre.
                      
 Preparació:
Es barregen tots els ingredients per a fer la pasta, amb la mantega fosa en un bol, es pot barrejar a mà o amb minipimer.

Quan la pasta sigui fina i homogènia es deixa reposar unes hores, si pot ser dues. Si no reposa la pasta s’enganxa més a la paella, però no és impossible de fer-les sense reposar.

Les crêpes salades queden molt bones fetes amb farina integral, però si no es volen fer dues masses, es poden fer totes amb farina normal.

El sopar consisteix en una o més crêpes salades i tres o quatre crêpes dolces, segons la mida de la paella de fer crêpes.

Va bé que deixem preparat el farcit de les dolces,  abans de posar-nos a fregir les crêpes.

Podem preparar 2 o 3 classes de melmelada que ens agradi, podem fer suc de llimona o de taronja, fins i tot de mandarina, podem tallar fruites fresques per a barrejar  plàtan,  kiwi, maduixes. Ho deixem tot a punt amb les culleretes i el sucre.  

Primer s’han de fer les crêpes que després seran les dolces, però sense farcir-les, anem fent una pila de crêpes,  entre 12 i 15 segons la mida.

Posem una tassa amb un dit d’oli i hi suquem un manyoc de paper de cuina, amb el paper sucat untem la paella ben untada per tot arreu.  Tirem mig cullerot de la pasta a la paella i la repartim molt fineta  (fent girar la paella amb moviments de canell)  abocant fins i tot la pasta  que sobri.  Quan està una mica rosseta, la girem i la deixem enrossir per l’altre costat.  Les anem posant unes sobre les altres, en un plat i les reservem pel final. Si falta molta estona per sopar, es poden guardar al forn  molt baix, (tebi) perquè no es refredin.

Després fem les salades que són les que s’han de menjar molt calentes. Aboquem una mica de pasta a la paella repartint-la molt bé com abans, però amb el foc molt més baix, per què s’hi ha d’afegir el formatge i esperar que es desfaci.  Aquestes no s’han de girar. Les de formatge les fem doblegades pels dos costats en forma de truita.  Si les fem de formatge sol en podem fer dues per a cadascú.  També són bones amb formatge i pernil  dolç seguint el mateix procediment, aquestes per distingir-les les pleguem en triangle. En comptes de fer-ne un parell de salades amb pernil i formatge podem fer-ne només una de completa: formatge, ou i pernil. Aquesta atipa molt i només se n’ha de fer una per persona. Es reparteix la  pasta de crêpe a la paella, amb el foc molt baix, s’hi posa una làmina de formatge Havarti  o un altre que es desfaci bé, a sobre del formatge s’hi tira un ou cru sense batre i s’espera que la clara es vagi coent,  mentrestant s’hi tira una mica de pernil dolç a les vores i es va repartint bé la clara perquè no quedi crua. El rovell si que ha de quedar cru. Aleshores es pleguen els costats, fins que quedi un quadrat amb el rovell  al mig,  destapat. Aquestes crêpes salades s’han de menjar de seguida.

Normalment a casa, les salades es fan a la carta, o sigui tothom demana de quin tipus les vol i la quantitat que en vol.  Així no sobren ni es fan malbé.

En canvi les dolces, estan a la pila que hem fet i amb tots els ingredients al davant i tothom se les va combinant al seu gust. Hi ha mil combinacions per fer i totes són boníssimes:  plàtan amb suc de llimona i sucre, melmelada de préssec i de gerds, plàtan i maduixes,  de suc de taronja i sucre, etc…

Amb les mesures de dalt, n’hi ha per fer crêpes per a 4 persones, menjant cadascuna 4 o 5  crêpes, si les fem ben finetes i no gaire grosses.

2 comentaris: