diumenge, 9 de desembre del 2012

SOPA DE NADAL

 Cada any la família augmenta i per calcular els ingredients del caldo de Nadal només em cal multiplicar en proporció les quantitats. Parteixo del primer any que erem 25 persones i varem prendre 13 litres de brou, és important saber que els galets els bullo a part amb aigua, els escorro, passo per aigua freda i els hi poso unes gotes d'oli perquè no s'enganxin i cal guardar-los en un taper. D'aquesta manera estalvio molt caldo i la veritat és que tampoc es nota. Queda boníssim!

Ingredients: doblar els ingredients i utilitzar  2 olles molt grans (jo tinc una 30 cm diàmetre i 30 alçada i l'altre una mica més petita)
  • 7 litres d'aigua (mineral millor)
  • 250g de conill de vedella
  • 1 troç de vernilla de vedella (o similar)
  • 2/4 de gallina
  • 2/4 de cuixes pollastre
  • 2 peus de porc (4 meitats)
  • 1 os del genoll
  • 1 os del moll
  • 1 os de pernil no ranci
  • 125g de cansalada ibèrica
  • mandonguilles (1 kg de carn picada vedella i 500g carn picada de porc, 2 ous, pa ratllat, all i julivert) o mireu la recepta de les mandonguilles de Nadal en aquest blog.
  • 4 pilotes (400g de carn picada de vedella i 200g de carn picada de porc, 2 ous,sal, pa ratllat, all i julivert) 
  • 2 botifarres negres
  • 2 botifarres crues
Herbes;
  • 2 cebes
  • 2 chirivias (optatiu)
  • 2 naps grans
  • 2 porros grans
  • 250g de pastanagues
  • 1 api (guardo el cor per l'amanida)
  • 1/2 col de l'olla
  • 4 patates blanques i lises
Com es fa:
  1. Es posen totes les carns amb l'aigua. Tot en fred i quan comenci a bullir s'escumar que vol dir treure l'escuma que fa la carn i es deixa coure 1:30 h aprox. a foc lent.
  2. A continuació hi afegim les verdures i ho deixem coure 1:30 h més. Les patates, les botifarres crues  i les pilotes es posen els últims 20 minuts perquè no es desfacin. La botifarra negra els ultims 5 minuts.
  3. Es rectifica de sal (va bé afegir-hi 2 cubitos de brou de pollastre i un pessic d.e sal).
  4. Es cola el caldo i es serveixen per separat en una safata tots els ingredients tot ben col·locat.
  5. Abans de dinar bullo les mandonguilles directament congelades només 3 minuts i apago el foc. això millora molt el gust del caldo. Les reservo en una olla a part amb una mica de caldo. 
  6. A l'hora de servir la sopa es posa a dins la sopera uns quants galets, unes quantes mandonguilles  i una part de caldo. 
  7. I a triomfar!
Nosaltres, com que som molts ho fem el dia abans (o molts dies abans) i ens mengem la carn d'olla i verdures i el dia de Nadal només la sopa de galets amb les mandonguilles. El que puc dir és que queda un caldo espectacular!
Nota: Darrerament, per anar més tranquil·la el dia de Nadal el faig uns dies abans i el congelo en ampolles d'aigua mineral de 1,5 L i és molt pràctic. És molt important organitzar-se bé.





4 comentaris:

  1. és pràcticament igual a l'escudella que faig jo! només que jo hi poso pilota i em salto les mandonguilletes i no hi poso botifarra crua només la negra..
    potser probi això de les mandonguilles..
    bon profit!!

    ResponElimina
  2. Os felicito por el buen ánimo a la hora de enfrentaros a estas hazañas tan multitudinarias. Ese caldo es una tentación.

    Saludos desde Waterbridge.

    -Andy-

    ResponElimina