diumenge, 19 de gener de 2014

Pastissets de nespres de la Carme

Aquesta entrada fou publicada el 05/07/2007 i ara la renovem.
Sabíeu  que nespres  en català  és femení?   
Jo ho  vaig  aprendre  en unes  circumstàncies  especials,  justament  a causa  d’aquesta  recepta.
Doncs  sí,  s’ha  de dir  “les  nespres”  i no pas  els nespres.
Fa  anys,    jo  anava  al centre  de normalització  lingüística  de Sant  Cugat   i  allà  van  proposar   que  participéssim en un concurs  de receptes, en català.  Jo  vaig  participar  amb  dues  receptes: el  pastís de verdura  i gambes,  i els pastissets  de nespres.  
Les dues  receptes van  quedar  seleccionades  per  a  ser  publicades  en el llibret  que  van  editar  després.  ( I  això  que no ho van tastar,  el concurs  no era  fer-les,  només  proposar-les.   Si  ho arriben  a tastar!)  I  va  ser  aleshores,  que  vaig  aprendre,  en escriure  la recepta,  que allò  que cullo  cada any   a bosses  i bosses  plenes  al meu jardí    són  “moltes,  moltes  nespres”.

I  com que sempre  n’hi ha moltes,  a més  a més  de  repartir-ne  pels  amics  i veïns… faig  melmelada  de nespres,  pastissets  de nespres…    quan tinc  temps,  ara  no en tinc  gaire  i la cosa  va més  malament.  
Ingredients:

Ingredients per a la base:  
  • 150 g de farina
  • 75 g de mantega  o margarina
  • 1 rovell d’ou
  • 1 cullerda d’aigua
  • 50 g de sucre
  • 1 pessic de sal
 Per al farciment:
  • 1 kg de nespres
  • 250 g de melmelada  de nespres o d’albercocs
  • 1 llimona

Elaboració:
  1. Es fa una  pasta trencada  amb  tots  els   ingredients  de la base.  Es barreja tot ben barrejat.
  2. A part,  es  busquen  motlles  petits  i  baixets,  es  poden retallar   una mica  els motlles  de madalenes.
  3. S’estira  la pasta  ben fineta  i es  va posant en els motlles,  cobrint  la base  i les  parets. Hi afegim una cullerada de melmelada  a cadascun  i es posen al forn durant  uns  10-15 minuts.
  4. Mentre es couen els pastissets, es pelen les  nespres,  es parteixen per la meitat i se’n treuen els pinyols.  Se  suquen les  meitats  en el suc  de  la llimona,  perquè  no  s’ennegreixin i  es  van posant  una meitat   a cada  pastisset.  Si  es  vol es poden ensucrar  per sobre.
I Bon Profit!


2 comentaris:

  1. Doncs jo també els "masculinitzava"...gràcies per l'aclariment, i per la recepta! PEtons!

    ResponElimina
  2. Ple de nespres! Boníssim... gràcies per l'explicació, jo també m'equivocava dient "els nespres"

    ResponElimina