diumenge, 16 de gener de 2011

Arròs a banda

Arròs a banda Eivissenc
Ara, ja fa uns quants anys, quan anava a visitar al meu germà Alfons a Eivissa, vaig aprendre a fer aquest boníssim arròs a banda. Era al cor de l’illa, en una caseta típica  amb una mica d’hortet i tenia un amic valencià que era el que guiava tota l’operació. La Marta,  amb els dos vailets,  eren  els encarregats de preparar un bon brou de peix.  Potser aquí està el secret de tot plegat.  El que recordo més curiós és la manera com el vam coure, com mesuraven l’arròs i la manera com ens el vam menjar.  Per començar vam fer un forat al terra per  posar la llenya i fer una bona brasa, d’aquesta manera quedava protegida dels vents de l’illa. A sobre del forat, col·locades en paral·lel, vàrem posar dos barretes de ferro que aguantaven la paellera.Alhora de tirar l’arròs, primer vam posar tot el brou de peix i agafant tot el paquet amb la mà el vam anar deixant anar en línia recta dibuixant un perfecte diàmetre fins que sobresortís un dit la montanyeta. Després amb una cullera de fusta el vam escampar per tota la paellera. Aquesta és la manera com alguns valencians, per no dir tots, calculen les proporcions de líquid i d’arròs.
La manera com ens el vam menjar em va recordar una mica l’estil àrab, sense plats, de la mateixa paella. Cadascú, això si, es marcava el seu territori, el tros que decidia que es menjaria, en forma de formatget. Al centre hi havia una bona quantitat d’all i oli. I al tret de sortida, tothom començava agafant una mica de salsa barrejada amb una bona cullerada d’arròs. Aquella olor d’illa barrejada amb gust de mar, no l’oblidaré mai.
Ingredients per a 6 persones:
 • 800 g d’arròs
 • mig kg de tomàquet de llauna
 • 11 alls (aprox)                                                            
 • 1 nyora partida per la meitat                                                 
 •  peix per fer un bon caldo de peix rap, gambes
 • 2 llagostins per persona (optatiu)

 1. Es prepara un bon foc de llenya al terra.
 2. Es fa un caldo de peix amb el rap i gambes…
 3. Es posa oli a la paella i els alls pelats i la nyora i  abans de que agafin color es posa el tomàquet i es sofregeix.
 4. Quan ja està se li tira tot el caldo de peix i en el moment que comença a bullir es posa l’arròs formant una franja al mig de la paella que sobresurti mig dit per sobre el caldo o nivell de l’aigua.
 5. Després amb l’espumadora s’escampa tot l’arròs per la paella.  Ө
 6. Quan bull l’arròs se li tiren escampats per la paella els trossos de peix que hem tret del peix del caldo sense pell ni espines i els llagostins.
 7. Es deixa coure 20 minuts i es deixa reposar 5 minuts més.
 8. Es fa una maionesa amb un all i es posa al centre de la paellera. Tothom menja de la mateixa paella, tal com hem explicat abans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada