Aquest rostit, sempre em recorda la nit de cap d’any, per això aquest any el vaig fer en aquesta ocasió pel sopar que compartim amb una colla d’amics i veïns.
Fa anys, una amiga meva, ens va convidar a sopar, per cap d’any. Som amigues des dels 10 anys i continuarem essent amigues tota la vida, encara que a ella no li agradin els blogs i a mi m’encantin. Ella vivia, aleshores, en un poble a la muntanya. Ens va fer aquests farcellets i els vaig trobar molt bons. No li vaig pas demanar la recepta, simplement vaig fer com ella fa sovint: la vaig reinventar a la meva manera.
En sortir de casa seva, a les 3 o les 4 de la matinada… l’espectacle va ser encisador: la neu reflectia la claror de la lluna i s’hi podia veure perfectament sense llums artificials. Va ser un d’aquells moments que t’endus i el guardes per sempre. La nit, el fred, la neu, la claror, els estels, el comiat… I si me’n recordo tan bé, és perquè en vaig escriure un poema… o encara no us havia explicat que així, escrivint, es col·leccionen millor els moments?
A l’hivern, tot recomença de nou
encobert sota freds i basardes
tot, interiorment, viu i es reclou
protegint-se de vents i glaçades.
Hi ha la serena estelada
veig la freda i blanca nit.
Pau i silenci de neu.
Cruixit de foc, cruixit de passes.
Remors de dins
quietuds de fora.
L’estora de llum de lluna gelada
m’omple el cos i l’esperit.
I ho cobreix tot, com un vestit.
Ingredients:
8-10 bistecs de vedella molt fins com si fossin per arrebossar
500 grams de carn picada de vedella (o barrejada vedella i porc)
1 ou
1 ceba grossa
2 pastanagues
1 poma
5 o 6 prunes seques
una cullerada de pinyons
un crostó de pa sec
una mica d’all i julivert (naturals o de pot)
oli, sal
un raig de cava (o vi blanc, o conyac)
Preparació:
1.- Es prepara la carn picada com si volguéssim fer pilotilles. La barregem bé, amb la sal, l’all i julivert, el pa ratllat ben finet, les prunes tallades a trossets, els pinyons i un ou cru, I es barreja tot que quedi ben repartit.
2.- S’aplanen amb la mà els bistecs, per fer-los més primets, encara i es posa a sobre una part de la carn picada que hem preparat. S’ha de poder tancar bé el bistec, com si fos un caneló i que no sobresurti. Es lliga amb un cordillet. Si sobra carn picada se’n fan une s pilotilles i es posen al costat.
3.- Es posen a rostir amb oli i quan estan els rotlles ben rossets, s’hi afegeix la ceba, la pastanaga i la poma tallades a trossos grossos, es deixa enrossir una mica més tot plegat i s’hi afegeix el cava.
4.- Es deixa coure a foc lent una mitja horeta. Es serveix calent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada