diumenge, 23 de febrer de 2014

Empanadilles de l'àvia Montserrat

Empanadilles, crestes, coquetes, crespellets, o... de làvia Montserrat.
Recordo que jo l'ajudava a fer la massa i us ho explico tal qual ho anàvem fent les dues juntes. 
Les empanadilles de la fotografia no són les de l'àvia, són les típiques de tota la vida del super, però ben aviat faré una foto de les autèntiques.
Ingredients per fe la massa:
  • 1 tassa d'oli (petita de les de cafè)
  • 1 1/2 tassa d'aigua tèbia
  • una culleradeta rasa de sal
  • 1 ou sencer
  • farina la que agafi la massa
  • 3 culleradetes ben plenes de llevat Royal
Ingredients per fer el farcit:
  • 200 g de la punta de la cua de rap o les ales
  • 400 g de musclos grossos
  • 150 g de gambes pelades petites 
  • 4 cullerades de salsa de tomàquet (ella el fèia)
Com es fa la massa:
  1. Agafeu un bol grandet de vidre i una forquilla i poseu la tassa d'oli, la tassa i mitja d'aigua tèbia i la sal.
  2. Remeneu bé i aneu afegint-hi la farina poc a poc fins que us quedi com una crema.
  3. Afegiu-hi l'ou sencer i remeneu bé.
  4. Poseu les tres culleradetes ben plenes de Royal i remeneu tot bé.
  5. Aneu afegint-hi la farina i amasseu fins que la massa es desprengui de les parets del bol i es comenci a notar espesa.
  6. Llavors aboqueu la massa  al marbre enfarinat i amb les mans i el corró treballeu-la durant uns 10-15 minuts o més fins que no s'enganxi a les mans.
  7. No ha de quedar massa líquida però tampoc massa espesa.
  8. Treballeu-la doblegant-la i després estireu-la amb el corró.
  9. Feu un plec i es passa el corró, plec i corró, i així ho feu 3ó 4 vegades.
  10. Trenqueu tota la massa a trossets i torneu-la a ajuntar tota, amasseu-la i finalment feu una bola.
  11. Amb un ganivet marqueu una creu a sobre.
  12. Agafeu un plat de sopa enfarinat i poseu la massa i amb un altre la tapeu i ho fiqueu al forn tebi però apagat durant unes tres hores. Quan més estigui millor. La massa pujarà una mica.
  13. Feu boletes més petites que la mida d'una pilota de ping-pong i es posen a sobre del marbre enfarinat.
  14. Estireu-les totes ben planes amb el corró a sobre del marbre i repartiu el farcit entre totes.
  15. Humitegeu tota la vora amb una mica d'aigua i tanqueu-les apretant amb els dits enfarinats després acabeu-les d'arreglar amb un ganivet i els hi dóneu bona forma.
  16. Agafeu-les per la base i fregiu-les.
Per fer el farcit:
  1. Primer es fregeix el rap amb una mica d'oli i quan és mig cuit s'hi afegeixen les gambes i es fregeixen una mica. 
  2. Els musclos, un cop nets, s'obren al vapor (poca estona).
  3. En un plat a part es posa tot aquest peix tallat a tisores.
  4. A la mateixa paella de fregir el peix s'hi afegeix el tomàquet fregit i s'hi aboca tot el peix i es deixa sofregir tot fins que es consumeixi tota l'aigua que deixa anar el rap fins que sembli que s'agafi.
  5. També es poden posar 2 ous durs i una dotzena d'olives sevillanes a trossos.
  6. Es barreja tot i ja teniu fet el farcit de les crestes o empanadilles.
Bon Profit!

1 comentari:

  1. Crestes de peix, no les he tastat mai!!! I això que a casa en fem sovint...un farcit més a provar! Petons!

    ResponElimina