dilluns, 19 de novembre del 2012

Mandonguilletes pel caldo de Nadal

Com que som una gran familia, el dia de Nadal sempre hem substituit la carn d'olla per unes petites (minis) mandonguilles. Això ens facilita molt la logística del moment.  Jo les faig  com l'àvia Montserrat. Només amb carn de botifarra, un dia és un dia... Estan boníssimes i a més a més millora el caldo perquè es couen a dins. El fet d'haver de fer més de cent mandonguilles ha fet que me les hagi ingeniat per simplificar la feina. Crec que aquest invent és la gràcia d'aquesta recepta.

Ingredients: (per 72 mandonguilletes) Repetir totes les vegades que es vulgui aquestes proporcions.

  • 500 g carn de botifarra fresca de porc
  • 1 ou
  • 1 llesca de pa de motlle sense crosta
  • 2 cullerades de llet
  • 1 culleradeta d'all picat
  • 1 cullerada de julivert picat
  • farina (per arrebossar-les)
  1. Es suca el pa amb la llet i s'esmicola.
  2. En un bol es posen tots els ingredients i es barregen bé.
  3. S'enfarinen els foradets d'una ouera d'ous de guatlla.
  4. Amb una cullereta medidora (perquè totes surtin iguals i es vagi de pressa) s'agafa la mida de la farsa i es van omplint tots els foradets de la ouera.
  5. Es tanca i es sacseja bé en tots els sentits. I voilà! Vet aquí que quan obres la ouera  ja estan formades les boletes. Màgia pura! i sinó mireu!
  6. Jo les vaig col·locant a sobre d'un silpat o silicona o paper vegetal (perquè no s'enganxin) i les fico al congelador.
  7. Quan són congelades les trec i les fico en una bossa de plàstic totes sueltes i les torno a ficar al congelador fins el mateix dia de Nadal o quan les vulgui fer servir. Així em trec molta feina d'última hora.
  8. Una estona abans de dinar poso a bullir el caldo del més bo (que també he fet i congelat en ampolles d'aigua mineral de 1,5 litre) quan bull  aboco les mandonguilles i quan torna a bullir compto cinc  minuts i apago el foc i fins que arriba l'hora de servir la sopa. Un altre dia us explicaré el caldo.
Són molt bones i tothom repeteix.





Ah! És clar, per fer les mandonguilles de la mida normal utilitzo una ouera normal. I una cullereta medidora també més gran.
 Mireu!





2 comentaris: