dimarts, 15 de novembre del 2011

Pastís aniversari nens


El dia de reis havia de fer un regal al meu fillol Jordi i com que ja és gran i acaba de tenir una nena preciosa, l’Aina, se’m va acudir fer-li i regalar-li aquest pastís amb el motlle perquè a partir d’ara li pugui fer ell moltes, moltíssimes  vegades més. Vaig fer un pa de pessic que és molt bo perquè queda molt esponjós i es pot farcir i decorar d’una i mil maneres. Com deia el pastisser Sabat de Sant Cugat, el pa de pessic és com si fos la tela del pintor i les cremes, trufes, xocolates…, les pintures.
Les proporcions en pastisseria són imprescindibles, però aqui el que importa més és la manera de treballar la pasta. Aquest motlle d’ós en concret està fet amb 4 ous, 125 de farina, 125 de sucre i i una culleradeta de Royal però si es vol fer un pastís més gran em va molt bé ja tenir les proporcions calculades. Ja es veu que per un motlle de 30 cm de diàmetre farem les proporcions de 8 ous etc…
Pa de péssic de la Rosa.

 Ingredients:
  • ous, 4
  • farina 125 g
  • sucre 125 g
  • 1 culleradeta de Royal
La preparació i cocció:
  1. Es baten els ous i el sucre  amb la batedora elèctrica fins que quedi com nata muntada.
  2. S’afegeix la farina amb l’espàtula de goma amb molt de compte perquè no es baixin les clares.
  3. S’unta un  motlle  amb oli o mantega i s’hi posa un paper a sobre de la mida de la base  i es torna  a untar amb oli i s’hi aboca la pasta
  4. Es cou al forn a 180º durant ½ h.
  5. Si es vol fer el pa de pessic de xocolata es substitueixen 50 g de farina per 50 g de cacao pur i la rest es fa igual.
Amb aquest pa de pessic podem fer qualsevol pastís si el farcim o el decorem amb diferents ingredients.

dilluns, 14 de novembre del 2011

Magdalenes de xocolata "com les de veritat" Turris


Per fi unes magdalenes "com les de veritat", tot un èxit.
Si seguiu els consells d'en Xavier Barriga del forn Turris no fallen.

Ingredients:
per unes 12 magdalenes (jo agafo els paperets del nº 7)
  • 125 g d'ous = 2 ous L (jo els poso XL)
  • 175 g de sucre
  • 60 ml de llet
  • 190 ml d'oli oliva 0'4º(suau)
  • 210 g de farina fluixa
  • 7 g Royal
  • un pessic de sal
  • ratlladura d'1 llimona
  • canyella en pols (si agrada)
  • perletes de xocolata (100 g o el que vulguis) Vahiné
  • 50 g de pell de taronja confitada
  • poma...... o el que es vulgui
Preparació
  1. Bat una mica els 2 ous amb 175 g de sucre amb les barilles elèctriques a marxa lenta.
  2. Afegeix els 60 ml de llet (un vas duralex més un dit per sobre de les ondetes) amb 190 ml d'oli suau ( tot un vas d'aigua menys un dit) i  bat a marxa lenta.
  3. En un altre bol barreja 210 g de farina, 7 g de Royal, la ratlladura d'una llimona, un pessic de sal i barreja-ho tot bé amb una cullera.
  4. Ara mescla les dues barreges: la crema d'ous amb la de farina. Primer a marxa lenta i acaba a marxa ràpida uns 2 minuts.
  5. Guarda-la en un taper ben tapat a la nevera 1 h com a mínim,  la pots guardar fins l'endemà.  Un cop reposada la massa la pots congelar o bé congelar les magdalenes ja cuites.
  6. Remena enérgicament amb una cullera i omple els paperets  les 3/4 parts, amb l'ajuda de dues culleretes. Truqui: jo ho faig amb un aparell de fer boles de gelat i em queden totes iguales i és molt ràpid i net. També es pot fer amb una màniga pastissera. 
  7. Si les fas de xocolata, abans de deixar reposar la massa, barreja-hi les perletes i guarda unes quantes per decorar. No han de quedar plenes del tot. Això és important perquè es coguin bé.
  8. Amb aquesta tècnica es poden fer dels gustos que es vulgui.
  9. Es fiquen als motlles de silicona o de metall (Ikea) perquè guardin la forma i pugin ben rodonetes com les de la fotografia, bé, "com les de veritat".
  10. Diuen que s'han de coure primer escalfant el forn a 250º i quan es fiquen al forn baixar-lo a 210º, però en el meu forn ho faig a  180º durant uns 20 minuts. La primera vegada no les deixis soles i anota el que has fet per una altra vegada. Cada forn és un món!
A tothom agraden molt i són dignes d'un bon regal.

dilluns, 7 de novembre del 2011

Cookies de xocolata amb nous i ametlles.

Aquesta recepta me la va ensenyar en David Lienas i he tingut l'atreviment de fer-les amb la Berta, l'Aina i la Marta.
El secret és tenir-ho tot ben preparat i que cadascú tingui la seva feina.
  • 115 g de mantega pomada
  • 100 g de sucre blanca
  • 115 g de sucre morè
  • 2 ous
  • vainilla en pols o líquida
Tot ben barrejat en un bol amb una cullera.
  • 115 g d’ametlles pols
  • 210 g de farina tamisada
  • 1 sobre i una mica més de Royal (20g)
  • un pessic de sal
Tot ben barrejat en un bol amb una cullera.

Ara mescleu les dues barreges amb una cullera.

És el moment d'afegir:
  • 175 g de perletes de xocolata “Vahiné” (tota la bossa) i
  • 85 g de nous pelades i picades o caramelitzades
Remeneu amb una cullera.
Disposeu cullerades de la massa sobre una placa de silicona i aixafeu-la amb el dors d’una cullera mullada amb aigua.
Coeu-les al forn a 180º durant 7-10 minuts.  No les toqueu fins que siguin fredes.
Surten 24 petites i 4 grosses, però evidentment tot dependrà de les mides que les feu.
Estan super boníssímes! Va ser tot un èxit.

Un consell: pels temps d'espera us recomano agafar un paquet de galetes Maria, Lacasitos, fideus de cocolata i de colors, etc... i xocolata desfeta com si fos la pega d'enganxar per decorar les seves galetes. Un cop més, tot un èxit pedagògic!

Bunyols de poma amb crema cremada


Aquest  post  el vaig  dedicar  (en el seu dia) a  Monalitza  de  la web El somriure de Monalitza,  (que també  té  un raconet  dedicat  a la cuina)   per  agrair-li  unes  paraules  que  em feien  recordar  que  allà,  com aquí s’haurien de penjar posts  una mica  més  sovint. Avui  el recupero  en un intent  de  reactivar-ho  tot plegat.  Però  a partir  d'ara  posarem receptes  noves,  no pas  portades  des  d'allà.
Ingredients  (per  a 6-8 persones):
  • 2 pomes
  • 5  ous
  • 3 quarts  de litres  de llet 
  •  5 cullerades  de sucre
  • 2 cullerades  rases  de Maizena
  • 2  cullerades   plenes de farina.
Preparació:
En primer lloc  fem els  bunyols  de poma.  Pelem  les  dues  pomes i les  tallem a rodanxes  d’aproximadament mig  o 1  cm  de  gruix,   si són  fines es  couen  més  de pressa,  però  a vegades  es trenquen.  Amb  la punta  d’un ganivet   traiem  el cor  de  cada  rodanxa.
Fem  pasta  de bunyols  amb 1  ou  les dues  cullerades de farina,  una  de sucre  i  una mica  de llet  que anem  afegint  fins  que tinguem  la consistència  adequada  per  poder  arrebossar  les  rodanxes  de poma.  Les  fregim  donant-los-hi la volta dues  o tres  vegades  perquè  la poma  quedi  cuita i tova.  Es  passen per  paper de cuina  per  absorbir  l’oli.
A  part  fem la Crema,  (si no us  en recordeu  de com se  fa,  cliqueu  l’enllaç) però  només  amb la  meitat  de  les  quantitats.  O sigui  les proporcions  per  a mig litre  de llet,  en comptes  d’un.  I la posem  a refredar  una mica  en una  safata.
Quan  està  una mica  pressa  i ja  ha espessit  prou  per  aguantar-se  damunt  dels  bunyols,  encara  que no estigui  freda  del tot,  la  repartim  a  cullerades  per  damunt  dels bunyols,  sense  deixar  que baixi  pels  costats.  I  deixem que s’acabi  de refedar.
 Poc  abans  de servir-la  hi  tirem  sucre  i el cremem  amb el ferro  ben  calent.
Mmmmmmmmm!  Jo  ho trobo Boníssim!  Espero  que us  agradi.