diumenge, 13 de novembre del 2016

Patates amb fredolics

L'Helena Bonals, em demana de publicar en nom seu aquesta recepta de tardor, amb patates i fredolics.

Els fredolics ja no tindran fred dins d'aquesta recepta i nosaltres tampoc. L'haurem de provar.

Gràcies, Helena!


És una recepta del llibre EL SECRET MÉS BEN GUARDAT, 
un llibre sobre la cuina dels bolets, de Miquel Màrquez.



PATATA AMB FREDOLICS
Dificultat: baixa
Temps d’elaboració:  1 hora o 1 hora i 15 minuts

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1.200g de patates
200g de fredolics
100g de greixons
un polsim d’all
un polsim de julivert
sal
pebre
oli d’oliva


PREPARACIÓ DELS INGREDIENTS
Poseu les patates sense pelar en aigua freda al foc i feu-les bullir uns 20 o 25 minuts. Procureu que les patates siguin totes d’una mida semblant, ja que així no en quedaran unes de més cuites i altres de crues. Un cop cuites, escorreu-les, peleu-les i xafeu-les fins que quedin ben llises. Netegeu els fredolics amb un bon raig d’aigua: poseu-los sota l’aixeta, traieu-los de seguida i eixugueu-los bé.

PREPARACIÓ DEL PLAT
Sofregiu els fredolics amb els greixons  -no cal que hi poseu oli, en tot cas, amb un ditet ja n’hi ha prou. Afegiu-hi les patates i salpebreu-ho. Deixeu-ho acabar de fregir fins que la barreja estigui ben cuita.

PRESENTACIÓ
Repartiu les racions de patata amb fredolics entre els plats. Podeu acompanyar-les amb una torradeta molt fina i una mica de col a la vinagreta. Per fer-la, escaldeu 400g de col –submergiu-la uns minuts en aigua bullent. A part, barregeu vinagre, oli d’oliva, sal i pebre, i bateu-ho lleugerament. Tot seguit, banyeu la col en aquesta emulsió. Aquesta preparació es pot tenir feta amb anterioritat a preparar el plat, fins i tot unes 24 hores abans, sempre que ens moderem amb la quantitat de vinagre que hi posem.

ALTRES BOLETS
Aquesta recepta està pensada especialment per al fredolic; difícilment hi lligaria un altre bolet, ja que no aconseguiria la mateixa textura. Per tant, no hi ha alternativa all fredolic.

NO OBLIDEU QUE...
Els greixons aporten un toc de greix a a recepta. Si no se’n tenen, o no se’n volen utilitzar, es pot fer servir una mica de llard de caldera.
(Nosaltres hem fet servir cansalada virada seca)

MARIDATGE

Per les característiques de la patata i el fredolic, hi marida bé un vi negre jove del Penedès.

3 comentaris:

  1. Que bons! Aquesta recepta amb greixons no la sabia.

    ResponElimina
  2. Sí, Teresa, que bons!

    Jo tampoc la sabia i m'ha agradat que en digui greixons, com tu, perquè la paraula "llardons" s'ha imposat tant que molt poca gent ho diu. Està bé que existeixin les dues, oi?

    ResponElimina
  3. Hola, es la primera vegada que deixo comentari....el llibre no es pas del Miquel Marquez, sino del Marc E. Casabosch. I per altra banda comentar.vos que a casa sempre les patates amb fredolics s' han fet o nomes amb fredolics o barrejats amb altres bolets , tota mena hi van be, el que si es cert es que no pas sencers sino a trossets, aprofitant aquells que estaven una mica malmessos, o s' havien trencat, aixi anaven a parar a dins la paellla, fredolics, cames de perdiu ,llengües de bou, camagrocs, pinetells petits i rovellons i llenegues. I us puc dir que com mes bbarreja de bolets hoi ha mes bo es el resultat.Salut. Montserrat

    ResponElimina