diumenge, 15 de juny de 2014

Pastís de crema de llimona i merengue

L'Enric  no és  gaire llaminer... sempre menja pocs pastissos i encara per no quedar malament. Un dia, ja deu fer d'això molt més de 30 anys, una amiga nostra,  l'Helen,  ens va fer  aquest pastís i em va sorprendre perquè mai no havia vist al meu home menjar dolç amb aquell gust  i plaer.

A partir d'aquell dia, aquest pastís va ser el seu pastís d'aniversari, cada  any durant molts anys. No em pregunteu per què... fa uns anyets,  5?  8?  10?  (no sabria  dir-vos-ho del cert) vaig  deixar de fer-lo.

Cal agrair a la Rosa (que me'l demanava sovint) que aquest any l'hagi tornat a fer, amb la modalitat pastissets. Abans feia un pastís rodó, d'una sola peça, amb un motlle una mica fondo, on faríem un pa de pessic per  un pastís  tradicional.

Aquest  cop vaig  fer  servir  aquests  motlles,  per veure  com quedava.


Ingredients per la pasta brisa:

200 g de farina
60 g de sucre
1 ou
80 g de margarina o mantega

Barregeu tots els  ingredients  damunt del marbre amb les  mans, sense  treballar-la massa, fins que estigui homogènia.  Després  la poseu en paper de plàstic  o en una bosseta de congelar i la guardeu una  estona a la nevera,  una horeta... però si no arriba  no passa  res.

Després, es posa la pasta brisa en els motlles,  i  amb  una mica  de pes  a sobre, perquè  no pugi ni es  deformi  (cigrons)  es  posa  al forn a 200 graus  uns 15  minuts  i fins que agafi una mica  de color,  no gaire.



 Ingredients per a la crema de llimona:

50 g de farina
200 g de sucre
3 rovells d'ou

3 cullerades de farina de blat de moro
3/4 de litre d'aigua
1 cullerada de margarina o mantega

un pessiguet de sal
el suc d'una llimona
pela ratllada

Es barreja la farina, el sucre i la farina de blat de moro i s'hi afegeix l'aigua bullint  i es va remenant fins que s'espesseix.   S'agafa una mica d'aquesta  crema,  a part,  en un bol petit i s'hi baten els  tres  rovells  perquè  es barregin bé.  Després  es  torna  a barrejat  tot.


Fora  de  foc s'hi afegeix la sal, el suc de la llimona, la pela ratllada  i la mantega.


Aboquem la crema  dins de la pasta  brisa, sense  que arribi a dalt  de tot.


 Ingredients pel merengue:


3 clares d'ou

5 cullerades de sucre
sal
1 culleradeta  de suc de llimona

Es bat tot a punt de neu, es posa  damunt la crema de llimona i es posa  al forn 5 minuts o fins que estigui  rosset...




 




PD: Els meus fills,  em van reclamar  tots  els  anys  que no l'havia fet...  ara  ja no me n'escapo...

5 comentaris:

  1. Carme, quina sorpresa!!!!! Mooooltes gràcies!
    Suposo que m'has guardat una mica per tastar-lo, eh? ;-)
    Molt bona idea de fer-lo en porcions individuals, així és més pràctic i repartidor. Ja tinc ganes de fer-lo, perquè amb tants fans que l'esperen cada any, déu ser boníííssim i tinc l'èxit assegurat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Saps què passa? que si en sobra a la primera menjada, té tendència a desmuntar-se. El merengue llisca sobre la crema, de seguida que deixa anar una mica d'humitat.

      Com que ara estem sols, per això el vaig fer en porcions petitones... si no el talles no es desmunta.

      Es necessita menys crema de llimona si es fa en motlles petitons... me'n va sobrar molta.

      N'he de tornar a fer, perquè l'Oriol només en va tastar un i realment eren petitons... li dec a l'Oriol i a tu. ;)

      Elimina
    2. Però no ens faràs esperar tant, oi? ;-)

      Elimina
    3. No, el primer dia que quedem, te'l porto...

      Elimina
  2. Això d'enrossir la merenga em sembla molt original! M'ho apunto! Petons!

    ResponElimina