dimarts, 24 de juny del 2014

Pastís de gambes i porros

Ingredients:

2 porros
400 grams de gambes pelades
4-5 barretes de cranc 
5 ous
mig gotet de llet
una cullerada  de maizena
1 raget de vi blanc



En només  6 passes:

  1. Es posen a fregir una mica  els porros quan estan fregits  s'hi tira  el vi i s'espera que redueixi.  Quan ja esta fora de foc s'hi afegeixen les  barretes de crac tallades  a trossets.
  2. Mentrestant  es  fregeixen les  gambetes amb all i julivert
  3. Es barreja  la llet  freda amb la maizena
  4. Es baten els ous
  5. Es barreja tot i es posa en un motlle allargat
  6. Es posa  al forn a 180 º  durant uns tres quarts d'hora  vigilant que no es cremi.

Per  decorar-lo  s'hi poden posar unes quantes gambes grosses, pelades  o uns tomàquets cherry.

Coca de llardons i sucre moré

Avui, per una revetlla de Sant Joan, he fet un invent que m'acaben de comunicar que ha triomfat!
Es tractava de fer coques per després de sopar i ja era migmatí. Sempre tinc a la nevera massa de full congelada i en un moment he improvitjat aquesta coca. Us la recomano. I també he fet la versió per diàbètics que us l'explicaré un altre dia.

Ingredients per fer la coca de llardons:
  • massa de full rectangular o la que tingueu
  • sucre moré (al gust)
  • llardons triturats fins però que es notin una mica. (al gust)
  • anís dolç, o sec, del Mono de Badalona per ruixar la coca al final i remullar els pinyons
  • sucre blanc
  • pinyons remullats amb anís (al gust)
  • ametlla granulada (congelada, o no, perquè així no es torna rancia) (i a més no es crema al forn)
Preparació de la coca:
  1. Estirar bé la massa a sobre d'un paper de forn o silicona.
  2. Punxar la massa perquè no pugi.
  3. Pintar tota la superfície amb ou batut.
  4. Barrejar els llardons amb el sucre moré.
  5. Cobrir amb els llardons barrejats amb el sucre moré tota la superfície sense arribar a les vores.
  6. Escampar els pinyons i l'ametlla per sobre. 
  7. Passar el corró per sobre dels llardons perquè s'enganxin bé.
  8. Escampar una mica de sucre blanc al gust.
  9. Fer una sanefa a les vores de la coca amb l'ajuda de les mans i la part del darrera d'una forquilla perquè pugi poc i de manera regular.
  10. Coure-la a 180º durant una mitja hora. Cal vigilar-la i com sempre, si veieu que es crema es tapa amb paper d'alumini. Això va fer-ho amb tots els pastissos.
Bon Profit!

dilluns, 23 de juny del 2014

Pastís de gambes ràpid i fàcil

Aquest és un pastís de gambes, que només necessita una mica de temps per reposar, però fer-lo és molt ràpid.

Jo abans el feia amb salsa de tomàquet natural feta per mi i maionesa també feta per mi... però  ja que és arriscat utilitzar maionesa casolana amb la calor, si no s'ha de menjar en el mateix  moment... ara ho faig amb maionesa de pot que és més segura. A mi no m'agrada tant,  però també hi ha persones a qui agrada més.  Amb més gustet de vinagre que la meva.

Ingredients:


  • 10-12 llesques de pa de motlle sense  crosta (si el teniu amb crosta  la talleu)
  • 4 o 5 cullerades de tomàquet  fregit  del que vosaltres  vulgueu  
  • 4 o 5 cullerades  de maionesa
  • una bosseta  de 200 o 250 grams de gambetes pelades
  • 4-5 barretes  de surimi
  • 2 ous
  • unes fulles  d'enciam per decorar per sobre



  1. Feu bullir durant 2 o 3 minuts les gambetes i les escorreu
  2. Tritureu les gambetes, el surimi  i els ous durs, tot junt
  3. Agafeu un motlle rodó, si voleu el pastís rodó o quadrat o rectangular si voleu fer-vos-ho més fàcil. Hi poseu una capa de pa, que tapi completament el fons, que no quedin forats, si en queden fiqueu-hi trossets petits de pa per tapar-los.
  4. Poseu -hi un parell de cullerades de salsa de tomàquet i escampeu-les bé per sobre el pa.
  5. Poseu-hi 2 o 3 cullerades del triturat que hem preparat  abans i escampeu-lo.
  6. A sobre dues cullerades  de maionesa ben repartida.
  7. I torneu a posar una capa de pa,  repetiu totes les capes un segon cop fins acabar  amb una última capa de pa.
  8. El posem a la nevera a refredar durat unes quantes  hores
  9. El desemmotllem passant un ganivet  per les  parets  del motlle
  10. Barregem una mica  de maionesa  i de salsa de tomàquet per  cobrir-lo del tot  i hi posem l'enciam talladet molt  petitó en juliana.
En aquesta motlle hi falta, encara,  l'última capa de maionesa  i la de pa

dissabte, 21 de juny del 2014

Palmiers belgues

Recordo que quan èrem petits les pastes belgues, de la pastisseria Niza del carrer Aribau 254, sempre apareixien a les festes familiars per acompanyar un gelat o una safata de dolços.
Com veureu, són fàcils, barates i molt bones. Millor impossible! 
 Ingredients:
  • massa de full (millor rectangular)
  • sucre
Preparació:
  1. Col·locar la massa de full a sobre de paper de forn o silicona.
  2. Arrebossar pels dos costats la massa amb força sucre.
  3. Tallar les pastes de la mida que ens agradi. (aquestes fan 3x5cm). 
  4. Col·locar-les separades perquè no es toquin al coure-les al forn.
  5. Coure-les al forn a 180º uns 6 minuts però cal no perdre-les de vista perquè, segons la mida, es torren de seguida.
Nota: si voleu que quedin planes cal apretar-les amb el corró i fins i tot punxar-les, o posar un pes a sobre en el moment d'enfornar-les.
Bon Profit!



diumenge, 15 de juny del 2014

Pastís de crema de llimona i merengue

L'Enric  no és  gaire llaminer... sempre menja pocs pastissos i encara per no quedar malament. Un dia, ja deu fer d'això molt més de 30 anys, una amiga nostra,  l'Helen,  ens va fer  aquest pastís i em va sorprendre perquè mai no havia vist al meu home menjar dolç amb aquell gust  i plaer.

A partir d'aquell dia, aquest pastís va ser el seu pastís d'aniversari, cada  any durant molts anys. No em pregunteu per què... fa uns anyets,  5?  8?  10?  (no sabria  dir-vos-ho del cert) vaig  deixar de fer-lo.

Cal agrair a la Rosa (que me'l demanava sovint) que aquest any l'hagi tornat a fer, amb la modalitat pastissets. Abans feia un pastís rodó, d'una sola peça, amb un motlle una mica fondo, on faríem un pa de pessic per  un pastís  tradicional.

Aquest  cop vaig  fer  servir  aquests  motlles,  per veure  com quedava.


Ingredients per la pasta brisa:

200 g de farina
60 g de sucre
1 ou
80 g de margarina o mantega

Barregeu tots els  ingredients  damunt del marbre amb les  mans, sense  treballar-la massa, fins que estigui homogènia.  Després  la poseu en paper de plàstic  o en una bosseta de congelar i la guardeu una  estona a la nevera,  una horeta... però si no arriba  no passa  res.

Després, es posa la pasta brisa en els motlles,  i  amb  una mica  de pes  a sobre, perquè  no pugi ni es  deformi  (cigrons)  es  posa  al forn a 200 graus  uns 15  minuts  i fins que agafi una mica  de color,  no gaire.



 Ingredients per a la crema de llimona:

50 g de farina
200 g de sucre
3 rovells d'ou

3 cullerades de farina de blat de moro
3/4 de litre d'aigua
1 cullerada de margarina o mantega

un pessiguet de sal
el suc d'una llimona
pela ratllada

Es barreja la farina, el sucre i la farina de blat de moro i s'hi afegeix l'aigua bullint  i es va remenant fins que s'espesseix.   S'agafa una mica d'aquesta  crema,  a part,  en un bol petit i s'hi baten els  tres  rovells  perquè  es barregin bé.  Després  es  torna  a barrejat  tot.


Fora  de  foc s'hi afegeix la sal, el suc de la llimona, la pela ratllada  i la mantega.


Aboquem la crema  dins de la pasta  brisa, sense  que arribi a dalt  de tot.


 Ingredients pel merengue:


3 clares d'ou

5 cullerades de sucre
sal
1 culleradeta  de suc de llimona

Es bat tot a punt de neu, es posa  damunt la crema de llimona i es posa  al forn 5 minuts o fins que estigui  rosset...




 




PD: Els meus fills,  em van reclamar  tots  els  anys  que no l'havia fet...  ara  ja no me n'escapo...

dissabte, 14 de juny del 2014

DAVID LIENAS - Escuma de xocolata negra

Ens faltaven les escumes del taller del David, la de xocolata negra que us l'explicarem avui i la de tiramisú que la guardem per un altre dia. Les dues estaven espectaculars!
 Ingredients:
  • 480 g de cobertura de xocolata negra
  • 140 g de nata líquida 35 % MG
  • 220 g d'aigua
  • 385 g de clara d'ou pasteuritzada
Preparació:
  1. Escalfar al microones la nata amb l'aigua i incorporar-li la cobertura de xocolata perquè es fongui. Remoure bé fins a obtenir una crema homogènia.
  2. Incorporar amb les barilles les clares d'ou, però vigilant que la barreja anterior no estigui molt calenta, perquè les clares no es quallin.
  3. Disposar la barreja colada en un sifó d'un litre. Deixar refredar lleument perquè el preparat prengui cos i es carrega amb una càrrega de gas per fer l'escuma.
  4. Servir-ho en copes.
  5. El sifó omplir-ho com a màxim un 80% fins a 800 ml. Cal medir-ho.
Bon profit!